Problem to use with USB VGA dongle

Brian Jordan brian at
Fri Feb 27 12:33:27 EST 2009

Hi Ben,

I had a bit of luck with the StarTech USB2VGA2 on 8.2 using this xorg.conf:

A few notes:
* Resolution on the VGA monitor I'm testing with is not perfect, the upper
left side of the screen is cut off a bit
* Right now, the XO display is not being mirrored on the VGA display,
rather, the VGA display is replacing it. Anyone know how mirroring should be
* Bootup is interrupted if dongle is plugged in during bootup. So wait until
it boots up and says: "Fatal server error: no screens found. giving up."
Then plug in dongle, and run "olpc-dm".
* When the XO goes to sleep, the display won't come back:

[  211.250666] Suspending
+r[  211.251913] sisusb 2-4:1.0: no suspend for driver
[  211.290939] olpc-dcon: The DCON has
[  211.330472]
[  211.452412] usb usb1: root hub lost power or was
[  211.467264] usb usb2: root hub lost power or was
[  211.593813] olpc-dcon: The CPU has
[  211.955151]
[  212.018375] hub_port_wait_reset: portstatus=503
[  212.074819] usb 2-1: reset high speed USB device using ehci_hcd and
address 2
[  212.135560] hub_port_wait_reset: portstatus=503
[  212.238468]
[  212.240473]
[  212.296597] hub_port_wait_reset: portstatus=503
[  212.356408] usb 2-4: reset high speed USB device using ehci_hcd and
address 3
[  212.413733] hub_port_wait_reset: portstatus=503
[  212.515932]
[  212.516206] sisusb 2-4:1.0: no reset_resume for driver sisusb?


2009/1/5 Ben Lau <xbenlau at>

> Hi all,
>    I am trying to use a USB VGA dongle on a XO with release v8.2. The
> USB VGA dongle is a
> generic USB to VGA adapter listed in the wiki page:
>   However, I can not get it work by following the instruction in
>   It is my setup:
> yum install xorg-x11-drv-sisusb
> wget
> cp sisusbvga.ko /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/usb/
> sudo depmod -a
>  And then edit /etc/X11/xorg.conf
>  However , if I follow the instruction from wiki , and just add
> additional section of "Monitor" and "Device". It don't load sisusb
> driver
> at all . Therefore, I have also added "Screen" section and modified
> the ServerLayout. This time it could load sisusb driver, but still
> not able to launch a X session on the USB VGA. Nothing was shown in
> the monitor attached to the USB VGA. The log and
> config file are attached in the email.
>  Does anybody success to use USB VGA dongle on XO (v8.2)? And could
> share the experience with me?
> Thanks.
> _______________________________________________
> Devel mailing list
> Devel at
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: xorg.conf
Type: application/octet-stream
Size: 2774 bytes
Desc: not available
URL: <>

More information about the Devel mailing list