#6532 BLOC Update1: SD Card Corruption

Zarro Boogs per Child bugtracker at laptop.org
Wed Jun 4 08:19:42 EDT 2008

#6532: SD Card Corruption
  Reporter:  haralds  |       Owner:  dsaxena          
      Type:  defect   |      Status:  assigned         
  Priority:  blocker  |   Milestone:  Update1.1 (8.1.1)
 Component:  kernel   |     Version:                   
Resolution:           |    Keywords:  release?         
  Verified:  0        |    Blocking:  6893             
 Blockedby:           |  

Comment(by Lerc):

 I just got bitten by this. I use a 4 gig sd as VFAT with a 2 gig ext3
 driveimage on the VFAT. Here's more or less what hapened.

 I have a script to mount the ext3 and when I used the XO after auspend I
 noted the ext3 wasn't there so I ran the script again It reported that it
 could not find the ext3 Imagefile.

 Looking in /media/ I found (going from fairly recent memory but still ay
 not be exact)

 disk disk-1 disk-2 disk-3

 disk and disk-2 appeared to be simple empty directories.
 disk-3 had the drive image inside and appeare to be the real thing.
 disk-1 appeare to be a mount but ls showed a couple of gibberish files

 Things generally not looking good so I rebooted. On reboot /media was

 attmpting to manually mount the SD reported a bad superblock
 If I were to tae a stab I'd say whatever happened to make disk-1 is the
 corruption problem.
 Does the datastore try and setup as soon as it sees somethinging in
 /media? A bad mapping and a trigger happy writer would be a recipie for

Ticket URL: <http://dev.laptop.org/ticket/6532#comment:15>
One Laptop Per Child <http://laptop.org/>
OLPC bug tracking system

More information about the Bugs mailing list