On XO-1.5 with 11.3.0/11.3.1 -- hang during shutdown?

Martin Langhoff martin at laptop.org
Tue Jun 5 10:37:01 EDT 2012

Hi folks,

the Dextrose team has been hunting a bug on XO-1.5, on their variant
of 11.3.x ("Dextrose 3" or DX3), and they are pointing out that it
could be a latent or unreported problem in 11.3.x series. It could
also be a problem in their modifications.

While they continue to investigate, it is important to hear whether
anyone has seen XO-1.5s handing during shutdown, on the "Warnings"

 - It seems to affect some units, not all. So far it has been seen on
3 units with SN starting with SHC037 .

 - Units affected show the symptoms 2 out of 5 boots.

 - Seems to be related to umount of /home failing. Adding sync ; sleep
2; before umount seems to cure it; that's their current workaround.

 - Their debugging adventures are documented at

 - They will be checking whether the symptoms follow the microSD card
or the motherboard, swapping microSD with a "good" unit.

Why is this important? When the unit hangs during shutdown, it is left
in a condition where it can overheat, potentially damaging the unit.

The bottom line: have you seen this issue on XO-1.5 + 11.3.x? Even if
ocassionally? Let us know, and join the bug-hunting party.


 martin at laptop.org -- Software Architect - OLPC
 - ask interesting questions
 - don't get distracted with shiny stuff  - working code first
 - http://wiki.laptop.org/go/User:Martinlanghoff

More information about the Devel mailing list