XO battery/performance [Devel Digest, Vol 76, Issue 4]

Yioryos Asprobounitis mavrothal at yahoo.com
Sat Jun 2 11:51:57 EDT 2012

--- On Sat, 6/2/12, Richard Smith <richard at laptop.org> wrote:

> From: Richard Smith <richard at laptop.org>
> Subject: Re: XO battery/performance [Devel Digest, Vol 76, Issue 4]
> To: "Yioryos Asprobounitis" <mavrothal at yahoo.com>
> Cc: devel at lists.laptop.org
> Date: Saturday, June 2, 2012, 8:27 AM
> > This battery is really
> strange...
> > After an O/N with the battery out of the XO tried to
> run it down and suddenly none of the info in
> /sys/devices/0.baterry/power_supply/olpc-battery/ was
> changing after an hour of CPU burn and the battery was
> showing as "Full"
> > Shutdown and removing the battery to reset the EC, made
> it behaved. The battery started from 35% and dropped
> normally thereafter.
> Hmm... Perhaps there is some intermittent communication fail
> between
> the EC and the battery.  Next time things get all
> messed up reboot
> into OFW and run 'see-bstate'.   Do not
> remove the battery for a
> complete power cycle. Just reboot.
> (It helps if you have serial port connected so you can
> capture the output)
> see-bstate will spew a bunch of numbers. From those numbers
> we can see
> if the EC is talking to the battery.
> > As per the suggested test, indeed after shutting down
> at 9% with the red led on, pressing a game key lights up the
> red led for ~2 sec.
> >
> Ok.  Well its not the EC failing to go into stop mode
> then.  Do you
> have a XO-1.5 or 1.75? Something with an EC serial connector
> loaded?

I have the adaptor on the J1 of an XO-1. Will it do?
If not, where is CN24? (a picture or a reference to the XO-1 board will help)

Thenks for the info regarding olpc-powerlogs.
I'll run it for a while on the machine with the "problem battery".

More information about the Devel mailing list