compiling linuxwacom on 10.1.3 on XO-1

Chris Marshall jns-cmarshall at
Wed Dec 22 11:38:20 EST 2010

By applying the patch from ticket #10297
I am in the process of compiling the xo-1
kernel rpm on my XO-1 (thanks to much help
from James Cameron steering me in the
right direction).

I think all I will need to build/compile the
linuxwacom driver is an updated kernel-devel
package with the fixes from the patch.

Is there an easy way to build the kernel-devel
once the new kernel is built?


-------- Original Message --------
From: - Tue Dec 21 16:22:36 2010
To: devel at
Subject: compiling linuxwacom on 10.1.3 on XO-1

I've been trying to get Colors! and the Wacom
Bamboo tablet working for my 2 nieces for Christmas.

I've been trying to build the driversr from the
latest linuxwacom sources at:

Following the mini-HOWTO from

I've been able to get /./configure --enable-wacom'
to complete.  However, when I 'make' the build fails
in the wacom kernel driver module section with errors
like this:

    make[2]: Leaving directory `/home/olpc/linuxwacom-0.8.8-10/src/xdrv'
    Making all in 2.6.30
    make[2]: Entering directory `/home/olpc/linuxwacom-0.8.8-10/src/2.6.30'
        Building linuxwacom drivers for 2.6 kernel.
    ***Note: Drivers not enabled as modules in your kernel config but requested through configure are NOT built
    make -C /lib/modules/2.6.31_xo1-20101119.1249.1.olpc.3781c4e5eac361a/build M=/home/olpc/linuxwacom-0.8.8-10/src/2.6.30
    make[3]: Entering directory `/usr/src/kernels/2.6.31_xo1-20101119.1249.1..olpc.3781c4e5eac361a-i586'
      LD      /home/olpc/linuxwacom-0.8.8-10/src/2.6.30/built-in.o
      CC [M]  /home/olpc/linuxwacom-0.8.8-10/src/2.6.30/wacom_wac.o
    In file included from /home/olpc/linuxwacom-0.8.8-10/src/2.6.30/wacom_wac.h:12,
                     from /home/olpc/linuxwacom-0.8.8-10/src/2.6.30/wacom_wac.c:15:
    include/linux/types.h:4:23: error: asm/types.h: No such file or directory
    In file included from include/linux/types.h:14,
                     from /home/olpc/linuxwacom-0.8.8-10/src/2.6.30/wacom_wac.h:12,
                     from /home/olpc/linuxwacom-0.8.8-10/src/2.6.30/wacom_wac.c:15:
    include/linux/posix_types.h:47:29: error: asm/posix_types.h: No such file or directory
    In file included from /home/olpc/linuxwacom-0.8.8-10/src/2.6.30/wacom_wac.h:12,
                     from /home/olpc/linuxwacom-0.8.8-10/src/2.6.30/wacom_wac.c:15:
    include/linux/types.h:18: error: expected ‘=’, ‘,’, ‘;’, ‘asm’ or ‘__attribute__’ before ‘__kernel_dev_t’
    include/linux/types.h:21: error: expected ‘=’, ‘,’, ‘;’, ‘asm’ or ‘__attribute__’ before ‘dev_t’
    include/linux/types.h:22: error: expected ‘=’, ‘,’, ‘;’, ‘asm’ or ‘__attribute__’ before ‘ino_t’
    include/linux/types.h:23: error: expected ‘=’, ‘,’, ‘;’, ‘asm’ or ‘__attribute__’ before ‘mode_t’
    ....and many more lines of same...

Any help would be greatly appreciated as I was
hoping to give my nieces the 10.1.3 upgrade and
the working (again) wacom table for drawing (I
had it working with 802).

Thanks in advance,

P.S. The activity thread I started with is at
       and forward...

Devel mailing list
Devel at

No virus found in this message.
Checked by AVG -
Version: 10.0.1170 / Virus Database: 426/3328 - Release Date: 12/20/10

More information about the Devel mailing list