possible progress on XO-1 camera issues

Peter Robinson pbrobinson at gmail.com
Sun Dec 13 13:26:26 EST 2009

On Sat, Dec 12, 2009 at 8:16 PM, Daniel Drake <dsd at laptop.org> wrote:
> Hi,
> Jon Corbet's been working on the XO-1.5 camera driver for us, and while
> doing so he found a V4L2 bug which is probably one of the reasons that
> we're having problems with XO-1 camera on all post-8.2 builds.
> The workaround is to build the sensor driver into the kernel, and the
> camera driver as a module.
> I've made the equivalent change for the kernel that has been built here:
> http://xs-dev.laptop.org/~dsd/repos/f11-xo1/kernel-2.6.31_xo1-20091211.1834.1.olpc.813348c.i586.rpm
> Untested, just wanted to get the word out.
> Note that you may have to load the camera driver (cafe_ccic) manually,
> if it doesn't automatically get loaded.
> Word is going round that on a SoaS build for XO (which uses something
> close to OLPC's 2.6.30 kernel, I think), someone recently managed to
> capture a photo from the command line.
> If someone is up for a small task, it would be good to start changing
> these "words going round" to some actual solid information. Anyone want
> to head up these efforts and to start
> http://wiki.laptop.org/go/Reviving_XO1_camera ?
> At the very least it would be nice to have some solid documentation on
> where the problem is (and isn't). Is it in ov7670, cafe_ccic, v4l2,
> gstreamer, xf86-video-geode, or..? How can you tell? Does the above
> kernel help? What's the exact command you can use on F12 SoasXO to take
> a photo? What's the corresponding error if you do that on F11? etc.

I got it working just fine on SoaS beta 4 build for the XO using a
gstreamer pipeline. I was taking .png still images with out issue.


More information about the Devel mailing list